Маркетинг Coca Cola: 10 успішних прийомів гіганта
click fraud detection
Головна / Блог / Маркетинг Coca Cola: 10 успішних прийомів гіганта

Маркетинг Coca Cola: 10 успішних прийомів гіганта

1934

Coca-Cola – один з найдорожчих в світі брендів, жорстко конкурує з такими китами, як Apple і Google. Але як газованим напоям вдається вступати в сутички з гігантами IT-ринку? Відповідь проста – «Кока-Кола” не оглядається на існуючий попит, вона формує його сама, майстерно жонглюючи авторськими прийомами маркетингу.

Успіх Coca Cola – це прагнення не тільки продати максимальну кількість продукту, але і залишатися невід’ємною частиною сучасної масової культури. Імена на банках з напоєм, рекламний ролик «Свято до нас приходить» і інші прийоми контент-маркетингу вели і вестимуть мільярди людей купувати все той же незмінний смак. Відома газована вода користується колосальним попитом вже більше 130 років, а в чому секрет?

Команда, що диктує курс маркетингу

Щоб створити нову маркетингову стратегію, 40 співробітників компанії брали участь в 5-денному брейнштормі. Вони поділилися на кілька команд, а віце-президент з маркетингу Джонатан Мілденхол жорстко критикував тези кожної і ставив їй максимум питань. Потім 40 чоловік не спали ніч, займаючись розробкою структури та тексту стратегії. Ось, що у них вийшло:

Втілення ідеї – тільки на аутсорсинг і тільки в одні руки

Стратегія Coca-Cola – це справжній скарб. Щоб вона і далі залишалася самобутньою на ринку, її треба було б розбити і віддати на подальшу розробку декільком компаніям. Але керівництво «Кока-Коли» прийняли воістину успішне вирішення питання – довірити контент тільки одній компанії. Це заощадило вагони часу і максимально спростило процес комунікації. Маркетологи Coca-Cola витратили б кілька світлових років, пояснюючи кожному агентству, що робити з новою стратегією.

Постійний дует контенту і реклами

Релевантний контент утримує увагу на бренді, надає цінність і розповідає історії. Мілденхол впевнений, що можна менше «продавати», коли бренду довіряють, а також мають з ним емоційний зв’язок. Секрет успіху Кока Кола – це кампанії, спрямовані як на підтримку цього зв’язку зі споживачем, так і завоювання нових сердець по всьому світу.

Чітка структура контенту і ресурсів для його генерації

Coca-Cola дотримується формули 70/20/10. 70% бюджету йде на обов’язковий до створення контент, 20% – на супроводжуючий і 10% – на творчу генерацію. На останній вид контенту гігант витрачає всього десяту частину бюджету, але найбільшу кількість часу.

Успіх компанії Coca Cola – це не тільки останні рішення в епоху сучасних технологій. Це і непорушні риси бренду, сформовані ще в минулих століттях. Давайте подивимося ближче на речі, які перетворили «Кока-Колу» в повноцінний елемент масової культури.

Нестаріючий і незмінний шрифт

У 1923 році компанія прийняла єдиний стандарт логотипу, використавши для нього шрифт Spencerian. Потім керівництво компанії прийшло до висновку, що незалежно від дизайну етикетки, логотип повинен залишатися незмінним. В результаті – образ, який через майже 100 років залишається глибоко в свідомості мільярдів людей.

Унікальна форма пляшки

Тут все просто – форма повторює обриси стручка какао. Для розробки нового дизайну в 1915 році був організований національний конкурс. Мета – показати новим дизайном, що «Кока-Кола» є преміальним продуктом, не схожим на інші коричневі напої в скляних пляшках.

Компанія Root Glass взяла участь в конкурсі і заявила, що форма пляшки повинна натякати споживачеві на назву Coca-Cola. Акцент був зроблений на стручку какао, який керівник компанії побачив в словнику поруч зі словом «Coca». Команда почала розробляти дизайн, а через рік виграла конкурс. І навіть коли пластик почав витісняти скло, виробник наполіг на своєму, використовуючи унікальну пляшку, як якийсь символ.

Стабільна ціна на протязі 73 років

Схожу практику ми можемо побачити сьогодні серед IT-стартапів. Спочатку компанія надає послуги безкоштовно, потім підвищує їх вартість до певного рівня, поки клієнти не звикнуть. Coca-Cola випередила свій час і впровадила такий підхід в 1886 році, реалізуючи напій по 5 центів за пляшку. Така ціна протрималася до 1959 року.

Бренд ширше продукту

Уже до середини ХХ століття Coca-Cola трансформувала газовану воду в масовий бренд. Разом з напоєм рітейлери поширювали подарунки – брендовані ручки, кружки, брелоки, прикраси та інші предмети. Це в рази підвищило лояльність споживача і зробило «сарафанне радіо» потужним інструментом маркетингу.

Франшиза

До ХХ століття «Кока-Кола» продавалася як сироп – рітейлери самі додавали до нього газовану воду. Тоді у керівництва компанії з’явилася ідея продавати право на розлив за 1 долар. Поступово ця схема трансформувалася в те, що зараз називають The Coca-Cola System. Зараз по всьому світу працюють майже самостійних 300 бутиліровщиків напою, серйозно підвищуючи його продажі.


Coca-Cola – це синонім маркетингу, яким він повинен бути. Вже понад 100 років компанія успішно впроваджує нові прийоми, що випереджають свій час. Чого тільки варте те, що в наших головах «Кока-Кола» завжди асоціюється з чимось святковим і приємним? А промо-акції, які стають частиною повсякденного життя мільйонів людей? Coca-Cola – це більше, ніж маркетинг. Це справжня культура.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (Пока оценок нет)
Loading...

https://true-ag.com/blog/post/marketing-of-coca-cola

Давайте

співпрацювати!

/home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 48
"> /home/devweb/true-ag.com/www/wp-content/themes/trueag/templates/__contacts.php on line 49
">

Надіслати
повідомлення

Отримайте консультацію
зручним для Вас способом!

Відповімо протягом хвилини!

Заявка отправлена успешно, наш менеджер свяжется с вами в ближайшее время!